PSO: maisto prieinamumas Gazos Ruože „šiek tiek“ pagerėjo

Maisto prieinamumas Gazos Ruože šiek tiek pagerėjo, tačiau šioje apsiaustoje teritorijoje vis dar egzistuoja bado rizika, penktadienį pareiškė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

 Gazos Ruožas.<br> EPA/ELTA nuotr.
 Gazos Ruožas.<br> EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-05-03 16:47

„Su maistu susijusi padėtis šiek tiek pagerėjo. Yra šiek tiek daugiau maisto“, – sakė PSO atstovas palestiniečių teritorijose Rikas Peeperkornas, vaizdo ryšiu iš Jeruzalės dalyvaudamas Ženevoje surengtoje spaudos konferencijoje. Pasak jo, lyginant su padėtimi prieš kelis mėnesius, „rinkoje tikrai yra daugiau pagrindinių maisto produktų, daugiau kviečių, tačiau taip pat šiek tiek daugiau įvairesnio maisto. Ne tik pietuose, o ir šiaurėje“.

Tuo metu PSO padalinio Gazos Ruože komandos vadovas Ahmedas Dahiras nurodė, kad anksčiau „tūkstančiai“ žmonių skubėdavo pasiekti PSO sunkvežimius, vykstančius į šiaurinę Gazos Ruožo dalį, kurioje fiksuojama didžiausia bado rizika, vildamiesi rasti maisto.

„Pastarosiomis savaitėmis tai pasikeitė. Dabar atvyksta daugiau maisto ir keliauja į šiaurę“, – tvirtino A. Dahiras, kalbėdamas iš Gazos Ruožo.

A. Dahiras pažymėjo, kad su maistu susijusi padėtis Gazos Ruože išlieka „trapi“, o gyventojams trūksta pinigų susimokėti už maistą. „Prieiga prie maisto turi būti palaikoma“, – teigė jis.

R. Peeperkornas pabrėžė, kad karas „sunaikino“ vietinius maisto gamybos procesus. Nors su maistu susijusi padėtis šiek tiek pagerėjo, R. Peeperkornas pareiškė, kad bado rizika „tikrai“ neišnyko.

„Negalime sakyti, kad rizika išnyko“, – pridūrė A. Dahiras.

Izraelis dažnai kaltina Jungtines Tautas (JT) ir nevyriausybines organizacijas nepakankamai sparčiai skirstant pagalbos prekes, tačiau šios savo ruožtu kaltina Izraelio taikomus apribojimus ir patikras.

Dabartinis karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai spalio 7 d. „Hamas“ surengė išpuolį prieš Izraelį, per kurį žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civiliai, rodo oficialiais Izraelio duomenimis paremti naujienų agentūros AFP skaičiavimai. Per atsakomąją Izraelio kampaniją Gazos Ruože, pasak tenykštės „Hamas“ kontroliuojamos Sveikatos apsaugos ministerijos, iki šiol žuvo mažiausiai 34 596 žmonės.

Per karą jau žuvo 34 622 žmonės

Sveikatos apsaugos ministerija „Hamas“ valdomame Gazos Ruože penktadienį pranešė, kad per beveik septynis mėnesius trunkantį karą tarp Izraelio ir „Hamas“ šioje palestiniečių teritorijoje jau žuvo mažiausiai 34 622 žmonės.

Per pastarąsias 24 val. gyvybės neteko mažiausiai 26 asmenys, sakoma ministerijos pranešime ir priduriama, kad nuo karo pradžios Gazos Ruože buvo sužeisti 77 867 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.